Un pahar de suc în fiecare zi

În majoritatea țărilor europene, consumul de sucuri este încă la un nivel destul de scăzut. WHO recomandă să se consume zilnic cel puțin 400 g de fructe și legume, de preferat în 5 porții. Este bine să nu uităm că un pahar (200 ml) de suc 100% poate reprezenta una din porțiile recomandate – așadar, dacă ar bea un pahar de suc, conform recomandării, zilnic, fiecare persoană ar bea 73 l de suc anual!

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Nemții, suedezii, norvegienii și finlandezii beau cele mai multe sucuri 100% , iar românii, slovacii, cehii și lituanienii1 cele mai puține Experții nutriționiști și medicii susțin că un motiv ar fi lipsa de încredere a consumatorilor în aceste produse și faptul că nu sunt conștienți de cât de importante sunt vitaminele și compușii minerali pe care îi conțin.

Ce este sucul?

Sucul este un produs complet natural, obținut exclusiv din fructe și legume sănătoase, coapte, proaspete sau păstrate în condiții corespunzătoare. În cadrul procesului de obținere a sucurilor, producătorii au grijă ca acestea să aibă o calitate și o compoziție comparabile cu acelea ale sucurilor obținute pe loc din fructe sau legume.

Cum se obțin sucurile?

Sucurile sunt obținute prin stoarcerea sau presarea fructelor și legumelor. Conform directivei UE din 2012, este interzisă adăugarea în compoziția acestora a coloranților, conservanților, aromelor artificiale, zahărului sau îndulcitorilor (în cazul sucurilor de fructe)2.

Tipurile de suc

Pe piață sunt disponibile diverse sucuri:

  • sucuri 100%, precum sucul 100% de mere sau portocale
  • sucuri cu adaos permis de lege de ingrediente, de exemplu vitamina C, săruri minerale sau în sucurile de legume sau fructe cu legume – sare și condimente, de exemplu, sucul de roșii
  • sucuri cu pulpă, cu consistență caracteristică, mai densă deoarece sunt obținute prin prepararea fructelor și legumelor întregi sau curățate de coajă
  • sucurile limpezite nu conțin compușii insolubili și depunerile formate din substanțele cu pectine și polifenoli, datorită storcătoarelor și filtrelor moderne folosite
  • sucurile tulburi – în procesul de fabricație al acestora se renunță la faza de limpezire și filtrare, de aceea conțin depuneri naturale, ca în cazul sucurilor pe bază de măr sau sucurilor din citrice

Suc din concentrat de suc

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Multe persoane au impresia greșită că un suc din concentrat de suc nu este bun sau conține diverși aditivi. Sucurile preparate din suc sau pulpă concentrată se obțin prin adăugarea la acestea a unei cantități de apă de calitate corespunzătoare, în aceeași cantitate care a fost extrasă anterior și, eventual, prin adăugarea de aromă din același tip de fruct sau legumă. Evaporarea apei reduce costurile și face transportul mai ușor.

Sunt multe mituri despre sucuri care au luat naștere de-a lungul anilor! De aceea este atât de importantă educația privind valorile nutritive, metodele de producție și tipurile de suc. În alimentația noastră zilnică ar trebui să-și găsească locul și cel puțin un pahar de suc 100% pe zi.

1) Raportul Institutului de Economie Agrară și industrie Alimentară, Institutul Național de Cercetări, 2015
2) Directiva Parlamentului European și Consiliului 2012/12/CE din 19 aprilie 2012 privind sucurile din fructe