Sucurile – ce informații vei găsi pe etichetă?

În conformitate cu prevederile Uniunii Europene, producția de suc este supusă unor reglementări foarte stricte. Mulți consumatori nu cunosc încă aceste informaţii și nu au încredere în aceste produse. Este bine să citim eticheta pentru a fi siguri că produsul pe care l-am ales corespunde nevoilor și așteptărilor noastre!

Ce să căutăm pe etichetă?

soki–jakie-informacje-znajdziesz-na-etykiecie?

Spunând „etichetă” ne referim la orice este imprimat sau atașat la ambalajul produselor alimentare pe care le cumpărăm. Acelea ale sucurilor conțin, pe lângă descrierea generală, de exemplu „suc de portocale” și lista detaliată a ingredientelor: tipul și cantitățile de fructe folosite (în ordine descrescătoare, de la cel în cantitatea cea mai mare la cel în cantitatea cea mai mică), termenul de valabilitate, modul de păstrare și valoarea nutritivă a produsului. Producătorii trebuie să specifice, de asemenea, și toate adaosurile, de exemplu de vitamine sau săruri minerale.

Nu uita că sucul 100% este fructul în formă lichidă!

Dacă eticheta cuprinde informația „suc 100%”, aceasta înseamnă că sucul a fost obținut direct din fructe sau din concentrat de fructe la care s-a adăugat aceeași cantitate de apă ca și cea extrasă anterior.

Pe ambalajele sucurilor 100% nu are rost să căutăm informații precum: „nu conține conservanți”, „fără zahăr adăugat” sau „nu conține coloranți artificiali”. Motivul este unul foarte simplu – conform legilor în vigoare în Uniunea Europeană1, la suc nu pot fi adăugate aceste substanțe, așadar includerea acestor informații ar putea sugera că alte sucuri au aceste substanțe adăugate, ceea ce nu este adevărat.

Persistă impresia că sucurile 100% sunt produse care conțin mult zahăr și, din această cauză, ar fi nesănătoase și pline de calorii, lucru neadevărat. Toate zaharurile din sucuri sunt din surse naturale. Sucurile conțin practic aceeași cantitate de zaharuri, vitamine și compuși minerali pe care o conțin fructele sau legumele din care au fost produse. În conformitate cu recomandările experților, consumul zilnic al unui pahar de suc (200 ml pentru un adult), nu influențează creșterea în greutate, în schimb aduce un aport de compuși valoroși. Sucurile – atât cele de fructe cât și cele de legume – sunt bogate în vitamine, micro- și macroelemente, substanțe nutritive și substanțe active biologic, cât și o sursă de antioxidanți care împiedică acțiunea radicalilor liberi și întârzie procesele de îmbătrânire. De aceea, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un pahar de suc poate înlocui una din cele cinci porții de fructe și legume recomandate pentru consumul zilnic.

soki–jakie-informacje-znajdziesz-na-etykiecie?

1) Directiva Parlamentului European și Consiliului 2012/12/CE din 19 aprilie 2012 privind sucurile din fructe