Obiceiurile alimentare corecte importante pentru viitorul copiilor

Obiceiurile alimentare corecte iau naștere încă din copilărie, iar copiii în mod natural iau exemplu din comportamentul părinților. Există dovezi științifice ale faptului că oamenii care în copilărie au mâncat multe fructe și legume au obiceiuri alimentare mai bune în viața adultă1.

În continuare, majoritatea europenilor nu consumă cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, de 400 g de legume și fructe zilnic2. Legumele și fructele sunt componente indispensabile ale unei alimentații corecte și o sursă importantă de vitamine, minerale și substanțe nutritive. Conform studiilor, consumul regulat al acestora reprezintă unul din factorii importanți care protejează de boli precum cele cauzate de alimentație, cum ar fi obezitatea. Există, de asemenea, o legătură între un consum mai mare de legume și fructe și un risc scăzut de afecțiuni precum irigarea insuficientă cu sânge a inimii, accidentele vasculare cerebrale dar și unele forme de cancer, în special ale aparatului digestiv3. Deși este tot mai cunoscut acest lucru, continuăm să facem multe greșeli în bucătărie. Printre acestea se află: lipsa micului-dejun, mesele cu diversitate redusă a preparatelor, refuzul de a consuma legumele crude sau prea puține informații referitoare la produse din categoria sucurilor 100% și mousse-urilor. Toate acestea fac, în continuare, ca legumele și fructele să nu reprezinte baza unei mese în alimentația noastră.

Micul-dejun – cea mai importantă masă a zilei

Un mic-dejun consistent ne dă energie pentru toată dimineața și pentru prima parte a zilei. Produsele din cereale, brânzeturile, legumele și un pahar de suc de portocale ne oferă vitaminele, energia și compușii nutritivi necesari. Conform studiilor derulate la cererea WHO, copiii care nu mănâncă micul-dejun au probleme de concentrare și de memorare. Lipsa micului-dejun face, de asemenea, ca în a doua jumătate a zilei copiii să caute mai des dulciurile, care au o valoare nutritivă mică4.

Legume și fructe fără plictiseală

Pregătește legumele în diverse moduri: pot fi crude (sub formă de salată cu o lingură de maioneză, sau – în varianta mai ușoară – de iaurt natural), ca gustare, de exemplu morcov sub formă de fâșii subțiri), gătite înăbușit sau fierte la abur – categoric cea mai bună formă de preparare termică. Fructele sunt consumate mult mai des, dar trebuie să ne amintim că este bine să consumăm 2 porții de fructe și 3 porții de legume zilnic și ca acestea să fie diverse, de preferat în funcție de sezon.

Sucul 100% și mousse-ul

Trebuie să-i obișnuim încă de mici pe copii cu gustul legumelor și fructelor și aici ne vor ajuta sucurile și mousse-urile. Forma practică și ușoară de servire, consistența plăcută și numeroasele gusturi sunt o garanție că fiecare copil va găsi sortimentul preferat. Valoarea nutritivă a sucului este apropiată de cea a legumelor și fructelor proaspete iar reglementările stricte ale Uniunii Europene garantează că în sucurile de fructe nu vom găsi adaos de zahăr și coloranți naturali, conservanți și arome5. Ba mai mult, un pahar de suc poate foarte bine să țină locul uneia din cele 5 porții zilnice de legume sau fructe.

prawidlowe-nawyki-zywieniowe-wazne-dla-przyszlosci dzieci

Pe de altă parte, mousse-ul continuă să fie puțin cunoscut pe multe piețe și este mare păcat că se întâmplă asta deoarece acest produs conține fibre și reprezintă o gustare valoroasă care aduce energia necesară într-o zi plină la școală sau la serviciu.

Mesele servite împreună

Foarte importante sunt mesele servite într-o atmosferă liniștită – în lumea în care trăim avem puțin timp pentru a celebra mesele, iar mâncarea pe fugă ne face să nu ne mai gândim la ce și, mai ales, la cât mâncăm. Atunci când luați împreună prânzul sau cina, opriți televizorul și lăsați deoparte smartphone-urile!

Cea mai mare influență asupra formării unor obiceiuri alimentare bune o au părinții – de aceea este important să avem grijă ca, încă din primii ani de viață, copiii să cunoască gustul legumelor și fructelor, dar și al preparatelor din acestea, precum sucurile și mousse-urile. O educație consecventă și modelele pozitive ne garantează că generația următoare va avea un start bun în viitor.

prawidlowe-nawyki-zywieniowe-wazne-dla-przyszlosci dzieci

1) Fruit and vegetable intake in the Czech child population Marie Jakubikova, Marcela Dofkova and Jiri Ruprich* Department of Food Safety and Nutrition, NIPH – National Institute of Public Health in Prague, Palacke´ho 3a, Brno 61242, Czech Republic, 2011
2) World Health Organization (2003) Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series no. 916. Geneva: WHO
3) Fruit and vegetable intake in the Czech child population Marie Jakubikova, Marcela Dofkova and Jiri Ruprich* Department of Food Safety and Nutrition, NIPH – National Institute of Public Health in Prague, Palacke´ho 3a, Brno 61242, Czech Republic, 2011
4) http://www.breakfastisbest.eu/benefits.html
5) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych