Fructe și legume interesante de pe mapamond

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Cartofii violeți și morcovul negru, țuguiata conopidă romanesco, durianul numit și regele fructelor – lumea e plină de legume și fructe extraordinare, pe care nu le găsim la magazinul de la colț. Pe cele de mai jos le cunoști?

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Conopida romanesco – extraterestrul din farfurie
Provine din Italia. În Polonia, o găsim mai des în formă congelată decât proaspătă. Are o culoare verde superbă, seamănă cu broccoli, dar are buchețelele țuguiate. O poți prepara ca pe conopidă sau broccoli: fiartă la abur sau în apă, simplă, împreună cu alte legume sau chiar cu paste sau orez.

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Morcovul negru
Este cel mai vechi soi de morcov, foarte bogat în vitamine și minerale. Culoarea intensă lasă pete pe mâini, vase sau tocător și, din această, cauză este mai puțin folosit decât soiul de culoare portocalie, dar este util pentru colorarea deserturilor sau a înghețatei. Gustul nu diferă de cel al morcovului obișnuit.

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Durianul – regele fructelor
Durianul este un fruct întâlnit foarte des în Asia și Indonezia. Este foarte gustos, foarte scump și foarte … urât mirositor. În regulamentele hotelurilor vei găsi informația că este interzisă introducerea durianului și, cu atât mai mult, consumarea lui în cameră. Adeseori vei întâlni înghețată din acest fruct.

Atunci când guști fructele exotice, cu forme și gusturi ciudate, nu uita că, după părerea dieteticienilor, cele mai sănătoase și mai bune pentru organismul nostru sunt cele produse cât mai aproape (multe fructe și legume se alterează sau se lovesc în timpul transportului) și în sezon. Dacă ții la o alimentație rațională, este bine să alegi legumele și fructele locale.

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Reține: una din cele 5 porții zilnice recomandate de fructe sau legume poate fi înlocuită de un pahar de suc de măr sau roșii 100%. Sau poate preferi un alt suc?