Legumele și fructele, dar și sucurile și mousse-urile pot face parte din alimentația zilnică

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, în mai mult de jumătate din țările UE, consumul de legume și fructe este sub cantitatea recomandată de 400 g zilnic, iar într-o treime din țări consumul mediu este mai mic de 300 g zilnic1. Acest lucru se întâmplă deși legumele pot fi consumate atât precum gustare, cât și ca fel de mâncare, iar adăugarea unui suc 100% sau a unui mousse poate ajuta la respectarea recomandărilor WHO.

Conform datelor FAO, consumul de legume a crescut în Europa în ultimele patru decenii, dar este în continuare insuficient. În Europa de nord consumul de legume este mai mic decât în Europa sudică, de exemplu în Finlanda consumul mediu este de 195 g de persoană pe zi, ceea ce înseamnă 71 kg de persoană pe an, în timp ce Grecia are un consum mediu de 756 g de persoană pe zi (276 kg de persoană pe an)2.

Fructele și legumele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, fibre, substanțe nutritive dar și steroli vegetali, flavonoide și antioxidanți3, substante necesare pentru sănătatea noastră. De aceea, consumul lor este esențial pentru o alimentație echilibrată și reprezintă un element important în profilaxia bolilor. Legumele în formă crudă, gătite la abur sau înăbușite ar trebui să se regăsească printre ingredientele fiecărei mese.

Lipsa timpului sau a legumelor și fructelor proaspete de pe piață nu mai reprezintă o problemă, căci una din porțiile zilnice recomandate poate fi reprezentată de un pahar de suc 100% sau un mousse. Aceste produse, ușor de procurat, au valori nutritive și organoleptice (gust, miros) apropiate de cele ale legumelor și fructelor din care au fost preparate. De asemenea, alegând un suc sau un mousse, putem să ne simțim în siguranță, fiindcă acestea trebuie să corespundă unor norme foarte stricte. Nu vom găsi, așadar, în ele zahăr adăugat (în plus față de zaharurile naturale din legume și fructe), coloranți sau conservanți artificiali.

soki-i-musy-moc-witamin-w-smart-formie

Cinci porții de legume și fructe sunt o regulă pe care merită să o adopți în viața de zi cu zi – în fond, ceea ce mâncăm influențează modul în care ne simțim și cum arătăm.

1) AIJN European Fruit Juice Association 2016 Liquid Fruit Market Report
2) http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/
3) WHO: Increasing fruit and vegetable consumption to reduce the risk of noncommunicable diseases http://www.who.int/elena/titles/fruit_vegetables_ncds/en/