În bucătărie, mizează pe culori!

Cu siguranță, știi deja că ar trebui să consumi zilnic o cantitate de cel puțin 400 g de legume și fructe, de preferat distribuite în cinci porții1. Știi, însă, și ce înseamnă culorile legumelor și fructelor?

Legumele verzi conţin clorofilă. Multe dintre acestea sunt bogate în vitamina C, care este cunoscută datorită proprietăților antioxidante2. Mănâncă pe săturate împreună cu familia, spanac, broccoli, frunză de pătrunjel, iar la desert salată de fructe cu kiwi în rolul principal.

postaw-na-kolory-w-kuchni

Legumele și fructele de culoare galbenă sau portocalie reprezintă o sursă de beta-caroten, respectiv provitamina A3. Sunt excelente pe perioada verii fiindcă ne protejează pielea de radiațiile nocive ale soarelui, oferindu-i în același timp o culoare frumoasă. Da, da, statul la plajă și consumul de morcov fac pereche foarte bună! Bucură-te de sucurile de portocale sau de sucurile și mousse-urile de morcov cu fructe.

Culoarea roșie a legumelor și a fructelor este dovada conținutului de licopen, care are o acțiune anti-îmbătrânire, ajutându-ne să ne păstrăm pentru mai mult timp tinerețea și frumusețea. Și nu doar atât: licopenul are o acțiune dovedită anti-cancerigenă4. Roșiile proaspete sau sucurile de roșii sunt un tovarăș de nădejde în scăderea riscului de apariţie a afecţiunilor cancerigene.

Atunci când pregătești masa pentru familia ta, nu uita de acel element gustos pe care îl reprezintă sucurile și mousse-urile. Un pahar de suc 100% la micul-dejun sau o porție de mousse pot înlocui cu succes una din porțiile de fructe sau legume recomandate de WHO5!

1) World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002
2) Vitamin and mineral requirements in human nutrition : report of a joint FAO/WHO expertconsultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998 (http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf)
3) Vitamin and mineral requirements in human nutrition : report of a joint FAO/WHO expertconsultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998
4) http://www.eufic.org/article/en/show/spotlight/rid/colours-of-fruits-and-vegetables-and-health
5) World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002