Primăvara, trebuie să te bazezi pe sucuri și mousse

Astenia de primăvară este adesea însoțită de oboseală și lipsă de energie, dar și de o dispoziție proastă. De vină este alimentația care, în perioada de iarnă, este mai săracă în substanțe nutritive. Pentru a reduce efectele asteniei, este bine să ne asigurăm o alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe proaspete sau sucuri și mousse-uri de fructe și legume. La fel de important pentru starea noastră de bine este să facem regulat mișcare în aer liber și să avem un somn de calitate.

wiosna-postaw-na-soki-i-musy

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, consumul zilnic de fructe și legume trebuie să fie de cel puțin 400 g, de preferat împărţite în 5 porții (în proporție de 3/4 legume, 1/4 fructe)1. O alimentație corectă trebuie să fie diversificată, colorată și adaptată sezonului. Pe lângă proporția mare de legume și fructe pe care trebuie să o conțină alimentația noastră, benefic este și consumul de lactate nu foarte grase, carne slabă, pește oceanic gras, nuci, semințe, preparate din cereale și uleiuri vegetale.

Primăvara, mâncarea trebuie să fie ușoară, bogată în legume, fructe, sucuri de fructe și legume, mousse-uri. Datorită proprietăților lor nutritive (conținut de vitamine și minerale) sucurile și mousse-urile influențează starea de bine a organismului. Sucurile, precum cel de portocale sau de grapefruit, conțin vitamina C, care este foarte importantă pentru imunitatea noastră.

Fructele și mousse-urile de fructe sunt surse de fibre

Primăvara, mousse-urile de fructe sau fructe şi legume pot reprezenta o gustare valoroasă între mese sau o componentă a unei mese principale . Un pahar de suc (200 ml) sau un mousse pot înlocui foarte bine una din cele cinci porții zilnice de fructe sau legume2. Mousse-ul, precum cel de mere, este o sursă valoroasă de fibre și vitamine. De asemenea, mousse-urile au, în același timp, un ambalaj interesant și o formă de consum plăcută. Datorită consistenței mătăsoase, sunt apreciate atât de adulți, cât și de copii. Sunt gustari practice pe care le putem lua cu noi la școală, la serviciu și în călătorie.

Mișcarea înseamnă sănătate

O doză corespunzătoare de mișcare ne va face să ne simțim bine. Combinată cu o alimentație echilibrată, ne putem aștepta să ne sporească energia, de care avem atâta nevoie primăvara. Mișcarea este benefică pentru sistemul imunitar și duce la producerea de endorfine, așa-numitul hormon al fericirii. Este suficient ca în fiecare zi să facem o plimbare sau un marș prin parc, să ieșim cu câinele sau să alergăm în grup pentru un plus de bună dispoziţie.

wiosna-postaw-na-soki-i-musy

Somnul bun

Un număr suficient de ore de somn și o bună calitate a acestuia sunt foarte importante pentru starea noastră de bine. În timpul somnului, organismul se regenerează, corpul și creierul se odihnesc, este produs hormonul de creștere care răspunde, între altele, de dezvoltarea mușchilor. Durata corectă a somnului pentru o persoană adultă este de 7-8 ore pe zi. Dar contează și calitatea acestuia, de care trebuie să avem singuri grijă. Dificultățile la adormire și trezirile frecvente în timpul nopții sunt dușmanii unui somn de calitate. Pentru a evita insomniile, trebuie să ne culcăm la aceeași oră, nu imediat după masă și doar după ce am încercat mai întâi să ne liniștim și să ne relaxăm. Somnul liniștit, ca și efortul fizic, vor
stimula sistemul nostru imunitar.

Merită să fim pregătiţi pentru primăvară, trecând, de exemplu,
la o alimentație mai ușoară și cumpărând cantități mai mari
de legume și fructe proaspete. Iar ca gustare putem să
consumăm sucuri și mousse-uri. O alimentație corectă, însoțită
de activitate fizică și un somn liniștit ne vor asigura energie
sporită pe perioada primăverii și a verii.

1) World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002
2) World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002