Ai grijă de alimentație pe perioada sarcinii

zadbaj-o-swoja-diete-w-ciazy

Sarcina este o perioadă specială în viața oricărei femei. Este perioada în care trebuie să aibă grijă de ea, dar și de copil. De-a lungul întregii sarcini, pentru o femeie,
este foarte importantă o alimentație corectă, care să
conțină vitaminele și compușii minerali necesari
atât copilului, cât și viitoarei mame.
Consumul regulat a 5 porții de legume
și fructe zilnic, inclusiv sub formă de suc sau
mousse, reprezintă elemente esențiale
ale alimentației femeii însărcinate.

Atât în perioada premergătoare, cât și în timpul sarcinii, femeile trebuie să acorde o atenție deosebită produselor care le „aterizează” în farfurie. Este bine să consume zilnic cel puțin 400 g de legume și fructe, împărţite, de exemplu, în 5 porții. O porție poate fi reprezentată de un fruct sau o legumă de mărime medie (de exemplu: un măr, un morcov) sau câteva mai mici (de exemplu: căpșuni, cireșe etc.) sau un bol de salată, dar și un suc (200 ml) sau un mousse (100 g)1.

zadbaj-o-swoja-diete-w-ciazy

De ce este bine să bem sucuri?

Conform estimărilor WHO, nici mai mult nici mai puțin decât 41,8% din femeile însărcinate din toată lumea suferă de anemie. Aceasta reprezintă efectul unei alimentații incomplete, dar și al lipsei de fier și acid folic. Lipsa acestor compuși duce, între altele, la o greutate mică a copilului la naștere și la malformații congenitale2. Fierul heminic este ușor asimilat și îl găsim în produsele de origine animală precum ficatul, în timp ce fierul non-heminic este greu de asimilat și se găsește, între altele, în legumele verzi. Acesta se asimilează mai bine în prezența vitaminei C, care poate fi obținută din sucul de portocale sau de grapefruit. Pe de altă parte, o sursă de acid folic poate fi sucul de sfeclă roșie. Viitoarele mame trebuie să consume sucuri, care le asigură vitaminele de care au nevoie atât ele, cât și copilul, care ajută la asimilarea altor compuși minerali și, în același timp, astâmpără setea. Pe lângă dieta echilibrată, este importantă și suplimentarea ei.

Mănâncă regulat

Regimurile alimentare, curele de slăbire și mesele neregulate reprezintă cauza lipsei multor substanțe nutritive din organismul femeilor. În timpul sarcinii, nu putem permite să se întâmple asta! De aceea trebuie introdus în alimentație consumul regulat de legume, fructe, sucuri și mousse-uri. Un pahar de suc băut la micul-dejun reprezintă un mod excelent de a începe ziua, iar un pliculeț de mousse de legume și fructe poate fi o gustare rapidă și gustoasă înainte de prânz.

zadbaj-o-swoja-diete-w-ciazy

Imunitatea

În timpul sarcinii este important să ne asigurăm imunitatea organismului. Ne va ajuta în acest sens o alimentație echilibrată și diversificată, activitatea fizică – adaptată la posibilitățile viitoarei mămici, limitarea stresului și somnul pe săturate. Sucurile sunt o sursă foarte bună de vitamine, inclusiv Vitamina C, care sporește imunitatea organismului, iar mousse-urile au conținut de pulpă de legume și fructe valoroase.

Programarea alimentară

Programarea alimentară înseamnă că ceea ce consumă femeia în timpul sarcinii va influența viitoarele alegeri alimentare ale copilului. De aceea este atât de important ca mesele viitoarei mame să fie bogate în legume și fructe proaspete și suplimentate cu sucuri și mousse-uri fără adaos de zahăr.
Viitoarele mame trebuie să fie și mai atente cu ceea ce mănâncă, fiindcă alegerile lor alimentare vor influența nu doar felul în care se simt ele, ci și dezvoltarea armonioasă a bebelușului.

1) World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002
2) Daily iron and folic acid supplementation in pregnant women