Gustarea elevului de clasa I

Gustarea de dimineață are rolul de a da o doză de energie suplimentară în timpul orelor petrecute la şcoală. Ce alimente să le propunem, însă, copiilor astfel încât să fie nutritive, pline de culoare și gust?

Gustarea nu trebuie să însemne neapărat un sandviş clasic cu unt, preparate din carne și salată. Putem pregăti, de exemplu, tortilla de secară cu somon și castraveți, clătite pufoase cu gem din cămara proprie sau ouă umplute. Pregătirea unei astfel de gustări nu durează prea mult, ba chiar se poate face cu o zi înainte.

dzieci

De exemplu,pentru a prepara tortilla, avem nevoie de:

  1. O tortilla de secară,
  2. Ingredientele preferate ale copilului: somon/șuncă slabă/brânză proaspătă/ton/piept de pui la cuptor,
  3. Legume: salată/roșie/castravete/mărar,
  4. În plus, mai putem adăuga, în loc de maioneză, sos pesto sau humus.

Ungem foaia de tortilla cu pesto și punem pe ea bucăți de somon și castravete. Adăugăm mărar tocat. Rulăm foaia și o tăiem cu un cuțit ascuțit pe jumătate. Împachetăm în folie.

Apoi, nu trebuie să uităm de porția de legume, fructe sau suc 100% – este bine să completăm gustarea cu un suc de fructe 100% sau un mousse de fructe și legume.

tortilla

Copiii sunt încântaţi de aspectul alimentelor de aceea contează foarte mult ambalajul în care punem gustarea. O cutie pentru gustare cu personajele din filmele preferate va fi atracția care-i va face să consume cu plăcere mâncarea.

Cutiile le putem pregăti chiar împreună cu copiii. Le putem decora cu stickerele alese de ei și le putem scrie numele pe ea.

Copiilor le place să aibă ceva de spus în ceea ce privește alimentele pe care le mănâncă. În felul acesta știu că au făcut singuri alegerea și și-au compus un meniu. Cu atât mai mult își vor aminti să caute gustarea în ghiozdan și astfel nu vor mai veni cu ea înapoi acasă.

Să stabilim, așadar, împreună cu copiii, ce le vom pregăti pentru la școală. Să-i întrebăm ce le place, să-i lăsăm pe copii să aleagă ce sortiment de suc 100% sau mousse vrea să-și ia cu ei.