SFATURI „SMART” PENTRU MĂMICI

Un copil fericit

Le aud adesea pe mame spunând că „un copil murdar e un copil fericit”. Sunt de aceeași părere, mai ales în acele momente când îmi văd copiii în acțiune, jucându-se prin băltoace, îmbrăcați cu pelerine de ploaie și încălțați cu cizme de cauciuc. Sau când vor să-și toarne singuri suc în cană. De cele mai multe ori asta înseamnă că, în loc să ajungă în cană, sucul ajunge pe bluză, creând pete surprinzătoare pentru orice imaginație…

Ei, chiar așa! Cum ne descurcăm noi, mamele, cu petele de pe bluză?

mama

Petele de suc

Cum scăpăm de petele de suc? Nu este chiar așa de greu! Țesăturile din bumbac se înmoaie timp de 3 ore în… lapte acru sau pe pată se toarnă zeamă de lămâie. Pe urmă se spală la mână, cu apă și săpun și se clătesc.

Petele de fructe și legume

Cum îndepărtăm o pată de suc de morcov? Cel mai simplu este să înmuiem articolul de îmbrăcăminte în apă rece și să frecăm cu săpun de casă (până se face spumă). Îl lăsăm așa timp de 20-30 de minute, după care îl punem la spălat în mașină. Cu petele de coacăze procedăm în mod asemănător, doar că mai turnăm (frecăm) pe pată zeamă de lămâie sau oțet.

În cazul petelor de căpșune sau cireșe, presărăm deasupra sare. Când sarea devine roșie, scuturăm hainele și repetăm operațiunea până când sarea, pe care o frecăm deasupra, nu-și va mai schimba culoarea (tot compusul colorat a fost absorbit). Atunci punem lucrurile, la fel ca de obicei, în mașina de spălat.

P.S.

Mai există o problemă, legată, de data asta, nu de pete, ci de… guma de mestecat! Ce-i de făcut când o gumă de mestecat ajunge să se lipească pe hainele copilului? Trebuie, atenție! – să introducem haina respectivă în congelator! Când guma îngheață ca o piatră, va fi mult mai ușor de curățat de pe haine.

Că tot veni vorba… Dragi mămici, nu uitați că mestecatul gumei fără zahăr, la 20 de minute după masă, previne apariția cariilor.